Hieronder vind je alle informatie over de sprekers en onderwerpen van Digital Summit 2025 en de drie breakout-tracks die we dit jaar aanbieden.
Track: Digitale Democratie
- Mariette Lokin - Digitale uitvoering van wetgeving: hoe zorgen we voor rechtmatigheid en rechtvaardigheid?
- Serv Wiemers - Digitale transparantie voor een politieke partij
Track: Duurzame Digitalisering
- Chris Adams - Pathways to a Fossil Free internet in Europe
- Bernard van Gastel - Hoe krijgen we grip op onze ICT en AI, zodat we duurzaam worden?
Track: Digitale Autonomie
- Hessel van Oorschot - Strategische Autonomie
- Elisabeth IJmker - Digitale Autonomie in Amsterdam
Paneldiscussie
Een gemodereerde paneldiscussie met Europarlementarier Kim van Sparrentak, Tweede kamerlid Barbara Kathmann, e.a.
De hele dag wordt geleid door onze dagvoorzitter Piek Knijff (Filosofie in actie)
Keynote - Marleen Stikker
Marleen Stikker (1962) is oprichter, directeur en bestuurder van Waag Futurelab. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Track 1 - Digitale Democratie

Digitale uitvoering van wetgeving: hoe zorgen we voor rechtmatigheid en rechtvaardigheid?
Spreker: Mariette Lokin
Digitalisering heeft de manier waarop de overheid wetgeving uitvoert fundamenteel veranderd. Wetgeving landt in ICT-systemen voor geautomatiseerde besluitvorming en toezicht, maar hoe weten we dat die de wet toepassen zoals we die democratisch hebben vastgesteld? Het proces van vertaling van wetgeving naar specificaties voor ICT-systemen is vaak een black box, evenals de systemen zelf. Onder de noemer wendbare wetsuitvoering zijn methoden ontwikkeld om de vertaling van wetgeving naar uitvoering traceerbaar en uitlegbaar te maken. Dat is echter niet alleen een kwestie van gereedschap; goed systeembeheer vereist samenwerking van alle partijen in de keten van wetgeving tot uitvoering: juristen, beleidsmakers, ICT-ontwikkelaars én parlement. Mariette Lokin gaat in op de ontwikkelde methode en op randvoorwaarden voor effectieve toepassing.
Mariette is een erkend expert met jarenlange ervaring op het gebied van IT en wetgeving. Met haar proefschrift ‘Wendbaar wetgeven, de wetgever als systeembeheerder’ (2018) loopt zij internationaal voorop als het gaat om het verenigen van het vakmanschap van de wetgevingsjurist met dat van een IT-professional. Naast haar werk voor Hooghiemstra & Partners is Mariette verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Digitale transparantie voor een politieke partij
Sprekers: Serv Wiemers (foto) en Quinten Coret
Een vitale democratie kan niet zonder een digitaal transparante politiek. Met open data, open werken en open source kan iedereen meekijken en meedoen. Dat geldt voor overheden én politieke partijen. Maar hoe werkt dat dan? En waar vinden we best practices? Open State Foundation dook erin en deelt de opgedane inzichten.
Serv Wiemers is directeur van de Open State Foundation. Voorheen was hij onder meer directeur van The Hague Institute for Global Justice en Transparency International NL. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor versterking van democratie, met name in Midden- en Oost-Europa via de OVSE.
Quinten Coret werkt sinds oktober 2024 bij Open State als developer. Hij heeft een achtergrond in econometrie en datawetenschap, met een specialisatie in transparant datagebruik.
Track 2 - Duurzame Digitalisering
Pathways to a Fossil Free internet in Europe
Spreker: Chris Adams
Over the last few years, the idea of a carbon aware, fossil free internet by 2030, has become more than just an interesting idea, and instead something that is socially and economically plausible, as well as desirable and inline with the latest climate science.
In this talk we’ll cover some of the key drivers to make this possible, and what key policy changes can accelerate our transition from fossil fuels in the technology sector, and end up with a more open, healthy, resilient tech ecosystem.
Participants will leave with a good grounding of the progress made in the Greening of IT, the challenges facing us for the rest of the decade, and a better idea of their role in the coming energy transition, particularly in the tech sector.
Chris Adams is the Director of Technology and Policy at the Green Web Foundation, a non profit focussed on reaching a fossil free internet by 2030, and has spent the last 15 years as an environmentally focussed tech generalist, working as a user researcher, product manager, developer, sysadmin and UX designer.

Hoe krijgen we grip op onze ICT en AI, zodat we duurzaam worden?
Spreker: Bernard van Gastel
We digitaliseren van alles, van schoolrapporten tot ouderenzorg. We staan op elk moment in verbinding met elkaar. Er lijkt geen limiet te zitten op onze drang naar digitaliseren. Dat wringt aan alle kanten. Wat zijn de effecten op milieu en de maatschappij? Hoe krijgen we de regie terug, zodat we verantwoord kunnen digitaliseren? Daar gaat deze lezing op in.
Want datacentra gebruiken veel stroom en vaak ook behoorlijk wat water. Het elektriciteitsverbruik van onze Nederlandse datacentra groeit 30-40% per jaar, en is al meerdere procenten van de nationale capaciteit. In sommige gebieden staat het grondwaterpeil onder druk en kan niet zomaar een nieuw data centrum geplaatst worden.
En juist de impact van digitalisering lijkt vanwege AI een grote vlucht te nemen. Er wordt vooruit gekeken wat we kunnen doen om dit te beteugelen, met behoud van kansen die de technologie biedt.
Bernard van Gastel is universitair docent Duurzame Digitalisering bij het informatica instituut aan de Radboud Universiteit. Naast zijn onderzoek naar analysemethoden om energieverbruik van software inzichtelijk te maken aan software ontwikkelaars, onderzoekt hij ook duurzame software in brede zin: inclusief de effecten van software op de maatschappij. Dit omvat de sociale gevolgen, inclusie, gelijke kansen, privacy. Hierbij werkt hij vaak samen met wetenschappers uit andere disciplines.

Track 3 - Digitale Autonomie

Strategische Autonomie
Spreker: Hessel van Oorschot
Kom over enkele dagen terug op deze pagina, om ook déze beschrijving te kunnen lezen.
Hessel is een professional met uitgebreide ervaring in de tech, media en entertainment industrie. Hij focust op opkomende technologieën en duurzame bedrijfsvoering, maar ook het aansturen van internationale samenwerkingen en strategische digitale transformaties. Op dit moment is hij Program Manager van Startup in Residence (SiR) intergov, hét impactprogramma waarin start-ups samenwerken met overheden aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Digitale autonomie in Amsterdam
Spreker: Elisabeth IJmker
Amsterdam wil los komen van big tech. Maar hoe doe je dat? Welke opties heeft een gemeente om over te stappen naar alternatieve clouds en hoe afhankelijk zijn we eigenlijk? En hoe werkt Amsterdam daar in samen met andere gemeenten en het Rijk? Als een van de eerste gemeenten in Nederland wordt het debat over digitale autonomie in Amsterdam al een paar jaar gevoerd, ook voordat Trump aan de macht kwam. Wat begon met een bescheiden oproep van GroenLinks is nu de kern van het ICT-beleid van de gemeente Amsterdam. Of toch niet? Van details in voetnoten tot technische aanbestedingstrajecten, wie digitale afhankelijkheid van big tech echt wil verminderen moet volhouden leert de ervaring. Meer daarover op 14 juni!
Elisabeth is sinds 2021 raadslid in Amsterdam. Daarvoor zat ze twee jaar in het bestuur van het jong wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Ze voert namens haar fractie het woord over Verkeer & Vervoer, Luchtkwaliteit, Economische Zaken, Digitale Stad, en Bedrijfsvoering & Inkoop.
Paneldiscussie
Als afsluiting van de Digital Summit 2025 gaan we in discussie met Kim van Sparrentak, Barbara Kathmann, en anderen, over de onderwerpen die vandaag zijn gepasseerd. De paneldiscussie wordt begeleid door dagvoorzitter Piek Knijff

Kim van Sparrentak is Europarlementariër namens GroenLinks-PvdA. Zij maakt zich sterk voor een rechtvaardig Europa.
“Steeds meer dingen worden gedigitaliseerd en ook mensen worden in die ontwikkeling meegetrokken. We worden het volgende nummer voor de overheid, een datamijn voor grote techbedrijven of een vervangbare robot op de arbeidsmarkt. Ik heb me ingezet voor een mensenrechtentoets in de AI-wet, zodat mensen niet meer vertrappeld worden in procedures waar niemand meer weet waarom de computer ze tot fraudeur heeft bestempeld.
“Maar de strijd is nog niet gestreden. Zo lang sociale media winst maken met het verspreiden van haat en desinformatie, zo lang de winst van Amazon draait op het uitbuiten van mens en planeet en zo lang de overheid blijft vallen voor de efficiëntie van chatbots, in plaats van een goed gesprek, wil ik me blijven inzetten voor een menselijke samenleving.”
Barbara Kathmann is lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Enkele jaren geleden verruilde ze haar functie als wethouder in Rotterdam voor de Haagse politiek, met als doel een verschil te maken op het gebied van digitale zaken. Volgens haar is dat hard nodig.
“De digitale dienstverlening van de overheid is zo ingewikkeld dat 4,5 miljoen Nederlanders er niet uitkomen. Sommigen structureel, anderen af en toe. En toch wil het kabinet bezuinigen op de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s), de enige plekken waar mensen met vragen terecht kunnen.”
Door haar inspanningen is ze afgelopen november voor de 2e keer op rij verkozen tot het Meest Digibewuste Tweede Kamerlid.


Dagvoorzitter - Piek Knijff
"Technologische ontwikkelingen gaan snel en het is belangrijk om bewust en blijvend vorm te geven aan dat wat wij - maatschappelijk gezien - gewenst vinden, voor nu en in de toekomst. Dat kan alleen door met elkaar over belangrijke thema's, zoals democratie, duurzaamheid en autonomie, in gesprek te gaan."
Piek Knijff is data-ethicus en filosoof, en directeur van Filosofie in actie. Ze wordt gezien als een van de voortrekkers van data-ethiek in Nederland. Filosofie in actie houdt zich bezig met de ethiek van data, technologie en algoritmes en adviseert organisaties hierin en faciliteert het goede gesprek hierover.
Organisatie / ondersteuning
De Digital Summit 2025 wordt georganiseerd door het Netwerk Digitale Samenleving van GroenLinks-PvdA, in nauwe samenwerking met de Greens/EFA fractie in het Europarlement.
Dit event wordt daarnaast ondersteund door de Open State Foundation, Filisofie in actie, en PvdA-Internationaal.
Enthousiast geworden? We zien je graag op 14 juni!
